Electronic Beats Hungary

Aszteroidát neveztek el SOPHIE-ról

 

“Most már örökre a kozmosz része marad” – mondta Christian Arroyo, annak a petíciónak a kezdeményezője, ami arról szólt, hogy a popzenei úttörő SOPHIE nevét kapja meg egy exobolygó, mégpedig a korábban TOI 1338 b névvel jelölt. Azért ez, mert miután a planéta művészi ábrázolásai bejárták a sajtót az Amerikai Csillagászati Társaság honolului 235. kongresszusa után, a rajongók kiszúrták, hogy az énekesnő vizuális megjelenésével több hasonlatosság is felfedezhető a képeken.

Főleg ami a fenti nyitófotón megmutatott Oil of Every Pearl’s UnInsides című 2018-as albumának artworkjét illeti. Balon a bolygó, jobbon a borító – nem lehet nem észrevenni a párhuzamot.

Végül azonban nem az exobolygót keresztelték át: a Nemzetközi Csillagászati Unió kiségitest-nómenklatúra munkacsoportja (WGSBN) úgy döntött, egy aszteroidát nevez el róla, az eredetileg RE1 névre kereszteltet, amit még 1980-ban fedezett fel Antonín Mrkos a csehországi Kleť csillagvizsgálóban.

Mostantól ez a kisbolygó a Sophiexeon nevet viseli.

A petíció aláírói persze ennek is nagyon örülnek.

Aki nem ismerné Sophie Xeont, ő volt az, aki úgy felforgatta a 21. század popzenéjét, hogy az új megközelítésnek hamarosan már egy új neve is lett: hyperpop, ami az eredeti dalformák barokkosan eltúlzott, de futurista elektronikus alapokkal dolgozó, többnyire eufórikusan pozitív töltetű, rave-elemeket is magába építő jellegét jelentette, és amit hamar felkarolt az új dolgokra nyitott nemzetközi LMBTQ-közösség, hiszen sokan inspirációt meríthettek belőle – különösen SOPHIE dalaiból. Mint amilyen ez az óda:

Sophie egy éve, 2021. januárjában halt meg tragikus hirtelenséggel. Akkor itt emlékeztünk meg róla.

Kövess minket mindenhol is 👇