Electronic Beats Hungary

Aszteroidát neveztek el SOPHIE-ról

 

“Most már örökre a kozmosz része marad” – mondta Christian Arroyo, annak a petíciónak a kezdeményezője, ami arról szólt, hogy a popzenei úttörő SOPHIE nevét kapja meg egy exobolygó, mégpedig a korábban TOI 1338 b névvel jelölt. Azért ez, mert miután a planéta művészi ábrázolásai bejárták a sajtót az Amerikai Csillagászati Társaság honolului 235. kongresszusa után, a rajongók kiszúrták, hogy az énekesnő vizuális megjelenésével több hasonlatosság is felfedezhető a képeken.

Főleg ami a fenti nyitófotón megmutatott Oil of Every Pearl’s UnInsides című 2018-as albumának artworkjét illeti. Balon a bolygó, jobbon a borító – nem lehet nem észrevenni a párhuzamot.

Végül azonban nem az exobolygót keresztelték át: a Nemzetközi Csillagászati Unió kiségitest-nómenklatúra munkacsoportja (WGSBN) úgy döntött, egy aszteroidát nevez el róla, az eredetileg RE1 névre kereszteltet, amit még 1980-ban fedezett fel Antonín Mrkos a csehországi Kleť csillagvizsgálóban.

Mostantól ez a kisbolygó a Sophiexeon nevet viseli.

A petíció aláírói persze ennek is nagyon örülnek.

Aki nem ismerné Sophie Xeont, ő volt az, aki úgy felforgatta a 21. század popzenéjét, hogy az új megközelítésnek hamarosan már egy új neve is lett: hyperpop, ami az eredeti dalformák barokkosan eltúlzott, de futurista elektronikus alapokkal dolgozó, többnyire eufórikusan pozitív töltetű, rave-elemeket is magába építő jellegét jelentette, és amit hamar felkarolt az új dolgokra nyitott nemzetközi LMBTQ-közösség, hiszen sokan inspirációt meríthettek belőle – különösen SOPHIE dalaiból. Mint amilyen ez az óda:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Sophie egy éve, 2021. januárjában halt meg tragikus hirtelenséggel. Akkor itt emlékeztünk meg róla.

Kövess minket mindenhol is 👇