Electronic Beats Hungary

5 nyomós ok, ami miatt érdemes megindulnod a hétvégi Alkotótáborra

Nem minden alkotótábor Alkotótábor, de minden Alkotótábor a kompromisszummentes technó és house felé fordulók talán legfontosabb nyári eseménye. A technokunstos Isu, illetve a Béres-tesók, vagyis Fiba és Wuki által alapított kvázi mikrofesztivál több mint tíz éve telepszik le pár napra valahova a Balaton mellé: kezdetekben a gyenesdiási nagyrétre, ahol a kétezres évek végén maradandó kapcsolatépítések zajlottak le az erdő által bezárt tenyérnyi völgyben, majd megjárt egy Keszthely melletti kempinget, aztán Balatonkenesét, hogy végül Szántódpusztán találja meg a helyét – és találja fel újra önmagát. Álljon itt öt érv amellett, hogy miért álljunk be a mélyládák mellé.

#1 – Mert az Alkotó megőrizte azt a szellemet, amiből 2004-ben szárba szökkent

Az első évek azt mutatták be, hogy a minimalistább szemléletű tánczenék fanjai társadalmi és földrajzi háttértől függetlenül akkorákat tudnak networkölni a természet ölén és falni együtt a lángost egy Chrom szettre, hogy azt az energiaáradást egy goás is tapssal jutalmazta volna (az alábbi, idén tíz éves nyitófotón éppen egy hasonló akció utózöngéi figyelhetők meg). Ebből az előnyből szerencsére máig sikerült átmenteni egy jó adaggal.

#2 – Mert idén már nem csak az esti tánc van

Hanem “nyári egyetemmel” bővül a tábor, aminek a létrejöttében mi is besegítettünk. Az egész napos program részeként például az egyik legősibb alkotós rajongóból-lett-producer, Grema tárja szélesre a titkok kapuját már délután kettőkor, lerántva a leplet arról, hogyan épül fel egy live act Abletonnal, aztán lehet majd Roland szintiket nyomogatni, és tech talk videókat végignézni.

https://soundcloud.com/grema/grema-ngai

#3 – Mert végre nem csak egymás közt megy a megfejtés az elektronikus zenéről

De a szakma képviselői is csevegnek egymással egy kerekasztal mögött. Szó esik majd a magyar klubhelyzetről, a szcéna jövőjéről és annak megoldásairól, és mindehhez jelen lesznek mindenféle klubok képviselői az Akváriumtól az AETHER-en és a Corvinon át a LÄRM-ig, továbbá producerek és DJ-k – a program megfejtős részének részleteiről itt lehet tájékozódni.

#4 – Mert a reggelig tartó révülés mellett még függetlenfilmeket is lehet nézni

A Telekom Electronic Beats ajánlásával olyanok fognak forogni, mint a rendkívül szigorú kötöttségek közepette felnövő, a többségi társadalom által vagy megvetett, vagy meg nem értett iráni DJ-kről szóló dokumentumfilm, a Raving Iran, a természet megóvása érdekében fenntartható gazdaságokban dolgozó embereket bemutató Utopia Revisited, vagy a Pre-Crime, ami annak a biztonsági rendszernek az ellentmondásairól szól, amit már tesztelnek Amerikában, és azon alapszik, hogy matematikai algoritmusok alapján valoszínűsíti a jövőbeni bűnelkövetőt. Szóval okosdásból lesz tápanyag bőven. Bővebben a filmekről itt!

#5 – És ezért a kilátásért:

A tizenötödik Alkotótábor ezen a pénteken kezdődik, olyan külföldi vendégekkel is, mint a Klockworks-ös Newa, a Delsin-es Artefakt, vagy Pablo Bolivar.

Published July 02, 2018.