Electronic Beats Hungary

A rave diadala az orosz agresszió felett: újjáélednek az ukrajnai Cxema bulik

Amikor Szláva Lepsejev 2014-ben megalapította az ukrán Cxema kollektívát, azt gondolta, annak szigorúan a politikán kívül kell maradnia, ahol az emberek boldogan izzadva megfeledkeznek a problémáikról. A koronavírus beütéséig a kétévente megrendezett rave-ek nagyjából minden ukrán technós naptárában piros betűvel voltak beírva, sőt, már a határokon túlról érkező technoturizmus is megjelent az elhagyott gyárépületben, skateparkban, egykori szovjet étteremben – ahol csak az underground táncesemény megvetette a lábát egy éjszakára.

Ahogy azonban a Cxema egyre nagyobbra nőtt, a politikai klíma pedig viharosabbá, “rájöttem, hogy ekkora befolyással már felelősséggel tartozom” – mondta a 40 éves dj és alapító egy éve a New York Timesnak. Oroszország inváziója végül elmélyítette ezt a gondolatot, alapjaiban állítva át a csapat prioritásait: a város szűk, összezáró elektronikus zenei közössége a klubokból a bunkerekbe vonult, vagy önkénteskedni, vagy egyenesen a fegyveres erőkhöz – védeni a hazát.

Egyesek pedig patrióta technókat írtak – amiket lehet sokféleképpen véleményezni, de  megszületésük körülményeit mi itt ezer kilométerrel arrébb elképzelni sem tudjuk. Itt nem hasítanak lakóházakba rakéták, és nem mészárolnak idegen katonák az utcákon ismerősöket.

A Cxema egyik tagja, a 21 éves Oleg Patselya, aki gyógyszereket és élelmiszert szállított a donyecki fronton lévő katonáknak, azt mondta egy éve: “a győzelem után újra kell építenünk városainkat és gazdaságunkat, csak aztán jöhet a party.” Nos, a győzelem még nincs a horizonton, a buli viszont visszatérni látszik:

májusban, nappali buli formájában.

Erről még múlt csütörtökön számoltak be a Cxemások a Telegram-csatornájukon, a dátum egészen pontosan május 13., a helyszín egyelőre még nincs megnevezve.

Hogy változott az attitűd, azon nem érdemes meglepődni: a döntés tulajdonképpen közös nevezőn van azzal a ténnyel, hogy az ukránok – ahol erre képesek, például a fővárosban – igyekeznek nem belenyomorodni az elhúzódó háborúba, és inkább élik az életet, amennyire lehet. Ezért nyíltak újra kávézók, éttermek, kocsmák, strandok, sőt, stand-up bárok. A félelmet és a dühöt pozitív energiákba átforgatni különleges, next level képesség, egyben személyes szinten egyfajta mikroellenállásnak is tekinthető: megmutatni az orosz vezetésnek, hogy nem lehet az embereket beletaszítani a nihil feneketlen vermébe.

A Cxema időközben a világ legjobb underground rádiójához, az NTS-hez is csatlakozott egy havi rendszerességgel jelentkező műsorral. Hallgassuk, drukkoljunk, legyünk velük, ha másképp nem is, akkor a lelkeinkkel.

(Források: New York Times, Mixmag / Fotók: Cxema Facebook)

Kövess minket bárhol:

Published April 24, 2023.