Electronic Beats Hungary

A rave diadala az orosz agresszió felett: újjáélednek az ukrajnai Cxema bulik

Amikor Szláva Lepsejev 2014-ben megalapította az ukrán Cxema kollektívát, azt gondolta, annak szigorúan a politikán kívül kell maradnia, ahol az emberek boldogan izzadva megfeledkeznek a problémáikról. A koronavírus beütéséig a kétévente megrendezett rave-ek nagyjából minden ukrán technós naptárában piros betűvel voltak beírva, sőt, már a határokon túlról érkező technoturizmus is megjelent az elhagyott gyárépületben, skateparkban, egykori szovjet étteremben – ahol csak az underground táncesemény megvetette a lábát egy éjszakára.

Ahogy azonban a Cxema egyre nagyobbra nőtt, a politikai klíma pedig viharosabbá, “rájöttem, hogy ekkora befolyással már felelősséggel tartozom” – mondta a 40 éves dj és alapító egy éve a New York Timesnak. Oroszország inváziója végül elmélyítette ezt a gondolatot, alapjaiban állítva át a csapat prioritásait: a város szűk, összezáró elektronikus zenei közössége a klubokból a bunkerekbe vonult, vagy önkénteskedni, vagy egyenesen a fegyveres erőkhöz – védeni a hazát.

Egyesek pedig patrióta technókat írtak – amiket lehet sokféleképpen véleményezni, de  megszületésük körülményeit mi itt ezer kilométerrel arrébb elképzelni sem tudjuk. Itt nem hasítanak lakóházakba rakéták, és nem mészárolnak idegen katonák az utcákon ismerősöket.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

A Cxema egyik tagja, a 21 éves Oleg Patselya, aki gyógyszereket és élelmiszert szállított a donyecki fronton lévő katonáknak, azt mondta egy éve: “a győzelem után újra kell építenünk városainkat és gazdaságunkat, csak aztán jöhet a party.” Nos, a győzelem még nincs a horizonton, a buli viszont visszatérni látszik:

májusban, nappali buli formájában.

Erről még múlt csütörtökön számoltak be a Cxemások a Telegram-csatornájukon, a dátum egészen pontosan május 13., a helyszín egyelőre még nincs megnevezve.

Hogy változott az attitűd, azon nem érdemes meglepődni: a döntés tulajdonképpen közös nevezőn van azzal a ténnyel, hogy az ukránok – ahol erre képesek, például a fővárosban – igyekeznek nem belenyomorodni az elhúzódó háborúba, és inkább élik az életet, amennyire lehet. Ezért nyíltak újra kávézók, éttermek, kocsmák, strandok, sőt, stand-up bárok. A félelmet és a dühöt pozitív energiákba átforgatni különleges, next level képesség, egyben személyes szinten egyfajta mikroellenállásnak is tekinthető: megmutatni az orosz vezetésnek, hogy nem lehet az embereket beletaszítani a nihil feneketlen vermébe.

A Cxema időközben a világ legjobb underground rádiójához, az NTS-hez is csatlakozott egy havi rendszerességgel jelentkező műsorral. Hallgassuk, drukkoljunk, legyünk velük, ha másképp nem is, akkor a lelkeinkkel.

(Források: New York Times, Mixmag / Fotók: Cxema Facebook)

Kövess minket bárhol:

Published April 24, 2023.