Electronic Beats Hungary

A Harvard tudósainak van egy jó híre a félsüket ravereknek

Tegyük a kezünket a szívünkre, a szívünket pedig a fülünkre, és mondjuk ki: para, hogy rendszeresen irgalmatlan erejű hangfaltornyok előtt töltünk hosszú éjszakákat, még ha magát az élményt ott és akkor rendkívül kedveljük is.

A Harvard Medical School kutatói azonban jelentkeztek egy friss felfedezéssel mindenki számára, akinek már nappal is kétszer vissza kell kérdeznie a haverok szavaira: a Dr. Zheng-Yi Chen vezetésével dolgozó csoport megtalálta a módját annak, hogy a “kis interferáló RNS-ekkel” – azaz gyógyszerszerű molekulákkal, amik beavatkoznak a gének kifejeződésébe – a fül genetikai útvonalainak kvázi átprogramozásával sikeresen regenerálják a cochleáris szőrsejteket,

igaz, egyelőre csak egerek füleiben.

A cochleáris szőrsejtek a belső fülben található apró szőrszálak csoportja, amik a fül “érzékszerveként” működnek – vagyis ezek teszik lehetővé számunkra a hallást.

Nem kicsit fontos a felfedezés, ugyanis míg a madarak, a halak és a hüllők képesek regenerálni ezeket a sejteket, miután megsüketültek, az emlősök nem képesek erre – ami azt jelenti, hogy a hallásvesztés általában végleges.

Az út megkezdődött, de az embereken történő klinikai alkalmazás még messze jár – addig is javasoljuk az úgynevezett füldugók alkalmazását az említett zenés-táncos rendezvényeken.

Kövess minket akárhol:

Published May 04, 2023.