Electronic Beats Hungary

A budapesti önkifejezés Miskolcon is jól érzi magát

Hevesi-Szabó Lujza fotós és Stefánkovits ‘Technokool’ Fanni, az Antifactory vintage ruhabolt vezetője közös projektben keresték azt a pillanatot, amikor elsimulnak a különbségek nagyvárosi és vidék között.

Még meg sem száradt a ragasztó a kampányplakátokon, de a nemrég lezajlott országgyűlési választás egy jelentős, a napi politikán túlmutató témát máris újra a felszínre hozott: a Budapest és az ország többi része közötti megosztottságot. A két kreatív ezért húzott egy bátrat, és úgy döntöttek, egy fotósorozatban kombinálják össze mindazt, aminek az említett papírforma szerint összekombinálhatatlannak kéne lennie.

Vagyis fogták a főváros vadul expresszív fiatalságának egy szeletét, és Miskolc jellegzetesen posztszocialista miliőjébe helyezték azt.

“Amit ezzel a fotósorozattal megkísérlünk, az a különböző közösségekhez tartozó emberek közötti feszültségek elsimítása, amik pusztán abból erednek, hogy különböznek egymástól. A konvencionális értelemben szokatlannak kategorizált emberek elfogadását szeretnénk elősegíteni azzal, hogy igyekszünk jobban megismerjük, megismertetjük egymást” – mondták az alkotók a fotósorozat kiindulópontjáról.

A legfelemelőbb pillanat számukra a helyiek által csak Tangás Gabinak hívott Gáborral való teljesen véletlen találkozás volt, amikor is elmentek egy helyi kocsma előtt, ő pedig jött, és közölte, hogy nyomassátok – majd lelkesen bemutatta nekik a tangakollekcióját. Elmondta nekik, hogy őt is mindenki őrültnek tartja, de egy hangyányit nem ad le a büszkeségéből. Gabi borzasztóan örült a találkozásnak, mert szerinte “színes emberekre mindenhol szükség van, még Miskolcon is.”

Nyilván akadnak, akik az emberek közötti különbségek kiélezésével akarnak helyzeti vagy politikai előnyt kovácsolni a maguk számára, de Fanniék szerint a Z-generációt már nem lehet ezzel megvezetni – főleg, hogy a szóban forgó nemzedék számtalan, Budapesten élő tagja eleve vidékről érkezett, és boldogan egyesítik pozitív energiáikat azokkal, akiknek hasonló szándékaik vannak.

Kívánjuk mindannyiunk számára a legjobbakat, kevesebb töredezettséget, több empátiát – addig is mutatjuk a projekt maradék felvételeit:

Kövessetek minket mindenhol 👇

Published April 19, 2022.