Electronic Beats Hungary

Mintha egy féregjáratból szivárogna át a valóságunkba 9b0 új zenéjének főszereplője, ami egy fekete kocka

Gyutai Balázs, azaz 9b0 az eggyel korábbi magyarországi “underground” producergeneráció kiemelkedő karaktere, aki négy éve nem hallatott magáról hivatalos megjelenés formájában. Most viszont a nagy, derült semmiből ledobott elénk egy geometriai alakzatot.

Ez egy zenéhez tartozik, a zene pedig – értelemszerűen – a Cube címet kapta, aminek az a szuperképessége, hogy minden egyes hangját a testvérével közösen fejlesztett szoftverük szólaltatja meg. Semmi hangminta, semmi külső kütyüből szedett sound: minden saját benne, az elejétől a végéig. Ahogy Balázs mondta megkeresésünkre: Ez azért nehéz téma, mert tipikus szintihangokat szintetizálni nagyon könnyű, de amint oda kerül a sor, hogy legyen az embernek egy elfogadható pergődobja vagy hegedűje, már nagyon mélyen utána kell menni dolgoknak. Szerencsémre az elmúlt 20 évben én ezekre a témákra teljesen rá voltam kattanva, így úgy éreztem, hogy menni fog. És ment is.”

9b0 hangok hegesztése közben

Mielőtt mutatnánk a trekit és a hozzá épített klipet (igen, szándékosan használtuk ezt az igét, lejjebb a playre nyomva meglátjátok, miért), álljanak itt Balázs szavai arról is, hogyan terített meg ennek a friss, szokásához híven aprólékosan strukturált zenei tételnek.

“Sajnos nem tudom elsütni azt a közhelyet, hogy a lockdown hozta létre a lehetőséget a zenélésre, mert nálam az az állapot, hogy itthonról dolgozom, teljesen általános. Főállásban melózom, alhangon napi nyolc órát, így az önmegvalósítás csak a magánélet után jön szóba. A zeneírás mellett ráadásul egyre nagyobb szeletet vett ki az időmből a testvéremmel közös szintetizátor szoftverünk (Alpha Forever Modular) fejlesztése, talán picit át is vette a helyét a szívemben. Sokszor vállaltam plusz munkákat is – Telekom reklámzenétől a Native Instruments sound design munkáin át a Mol 3D infó animációjáig minden is volt -, ami szintén elvette a fókuszt attól, hogy valamit érdemben befejezzek. És tavaly tavasszal megszületett a kislányom. Minden átértékelődött, értelmet nyert… nem akarok nagyon ömlengeni, de nem tudom nem leírni, hogy apának lenni a legjobb érzés a világon. Novemberben aztán az élet nagyon komoly kihívás elé állított minket, aminek az eredménye egy embert próbálóan nehéz és sűrű év lett, amiből mostanra jutottunk el oda, hogy van időm újra zenélni. Persze, ez is az alvásidőmből megy, de legalább az a nyár végi terv, hogy végre befejezzek egy számot, amiben minden hangot én tekerek ki a nulláról, végre összejött, és itt van.”

A tízezervalahány képkockányi klip is az ő kezét dicséri (és ránézésre gépének renderelési kapacitását), és most végre meg is mutatjuk. Ha a nézése közben fekete lyukakról, sötét anyagról és az Űrodüsszeia monolitjáról kezdesz morfondírozni, azért nem vállaljuk a felelősséget:

Published October 16, 2020.