Electronic Beats Hungary

5 dolog, amit mindenképpen tudnod kell LTJ Bukemről

Alaparc

Ismerek olyan embereket, akik szerint a drum&bass egysíkú és unalmas zene, de azok valószínűleg még sosem merültek bele igazán, és ezért rá se jöttek, hogy épp ellenkezőleg, mennyire sokféle. A jazzes-soulos, elszállt atmoszférikus d&b az egyik fajta, minek Danny Williamszon, vagy ahogy mindenki ismeri, LTJ Bukem a nagymestere. A 80-as évek közepe óta áll a pultban, lemezei pedig a 90-es évek legeleje óta jelennek meg. Ha róla van szó, akkor a modern elektronikus zene egyik legmeghatározóbb előadójáról beszélünk, aki az alapok lefektetésében úttörő szerepet vállalt. Közehely, de nélküle (is) más lenne ma az elektronika és azon belül is a drum&bass, ha meg sem születik, vagy valami mást csinál végül.

https://www.youtube.com/watch?v=lF4pvPwMfwY

Jazzman

Mondjuk lehetett volna belőle klasszikus vagy jazz-zenész. Klasszikus zenei műveltséget kapott, mint zongorista, majd tinédzserévei alatt jazzbandákba, fúziós zenekarokban játszott. A szeptember 20-án 50. életévét betöltött Bukem a jazzt, a funkot és a soult később sem felejtette el, azok zenéje szerves részét képezik a mai napig. Nincs egyetlen olyan száma, ami érintetlen lenne ezek valamelyikétől.

Szerény zseni

Bukem olyan, mint egy jó mérnök, precíz és pontos. Na és szerény is, bár ez már nem a mérnökség jellemzője. Nagyon ritkán jelentet meg saját számokat, szerzői nagylemezt is a 30 éves pályafutása során mindössze egyszer adott, ki, 2000-ben, Journey Invaders címmel. Sokkal több időt szán kiadójára, az ott tevékenykedő művészekre, és az ő zenéjük népszerűsítésére. Ezért szerzői lemezek helyett inkább mixalbumokban és válogatálemezekben utazik.

Főnök úr

Kiadója, a Good Looking, a drum&bass műfajának egyik fellegvára. Blame, Big Bud, Blu Mar Ten, Seba, Peshay, Future Engineers, Source Direct, Aquarius – csak néhány igazán jól csengő név, a nála megfordult előadók sorából. Válogatás- és mixsorozatai, melyek közül jó párat sokáig hűséges MC társával, Conraddal készített el, e művészek legjobb darabjait és persze Bukem saját számait fűzik fel egyetlen nagy, szinte önálló számnak is felfogható egységgé. A Logical Progression és a Progressive Sessions albumok minden része kötelező annak, aki képben szeretne lenni a d&b-vel.

Mixmester

Bukem kiadót vezet, számokat készít, producerkedik, és mindent jól csinálja, igazi szigorú maximalistaként. De akkor fogod legjobban megérteni és átérezni őt, ha egyszer élőben látod. Ő ugyanis a legjobb DJ-k egyike. És bár ragyogóak a mixlemezei, sokat visszaadnak az élő fellépések varázsából, de meg sem közelítik azok lényegét. Bukem minden szettje kilépés az időből és a térből egy különös és egyedi világba, ahol más, saját törvények uralkodnak. Aki egyszer is látta és hallotta őt, az sosem felejti a mindig földöntúli élményt, és nem is akarja már másképp hallani őt, mint így, élőben. Lehet, hogy Bukem ezért nem készít szerzői lemezeket.

Published September 26, 2017.