Feed/Music

Best of SPOTS programajánló: Design Hét, meditatív jóga, Magyar Klipszemle és hangos zenés-táncos rendezvények

Mi lesz a héten? Mire legörgetsz, már nem teszed fel ezt a kérdést!

A közelmúltban bemutattuk a Budapest SPOTS programot, aminek a lényege, hogy feltár olyan szuper helyeket, amik valamilyen jól körülhatárolható okból hozzájárulnak a főváros kulturális és közösségi pulzálásához. Ezekről a helyekről, és más, szintén jó helyekről, sőt, helyhez nem feltétlenül kötött rendezvényekről állítunk össze minden hét elején egy kisméretű programajánlót – ha esetleg még nem tudnád, hol találjon rád az éjszaka. Vagy akár már a nappal.

Rápörögnél a Design Hétre egy igazán jó kezdéssel? A Bartók Bélán nyílt GerillAR projekt tárlatán az augmentált, azaz a kiterjesztett valóság (AR) segítségével újraértelmeződik a plakát fogalma. Hogy ez mit jelent pontosan? Na, ezért kell elmenni! És itt nemhogy illetlen, hanem tényleg elő kell venni a mobilokat.

Gerillar

Gerillar added a new photo – at Bartók Béla Boulevard.

Meditatív jógáznál? Igen, ilyen is van, mégpedig az új Gólyában, és azon is belül a Konkrét Térben. Csenge Indiában végzett jógaoktató, öt éve van benne nyakig, úgyhogy lehet neki hinni – állítólag olyan technikákat lehet elsajátítani, amikkel kiegyensúlyozottabbá és örömtelivé válik az élet!

Vadító hazai klipeket hesszelnél szélesvásznon? Ismét Klipszemle, ez már a negyedik, és annyira kinőtte magát a Toldiból, hogy most már az Akvárium Klubban. Lesz szakmai program is paneldumázós megfejtésekkel, hohó!

Már csütörtökön betolnád a ringóhintót? Házibulik és révek hangulatát idéző sorozatot röffent be a Torso brigád a Toldiban, hazai vendégekkel, merítve az itthoni zenei paletta minden részlegéből, írják ők a vonatkozóban.

Nem volt elég az UH Fest, zajonganál tovább? A kortárs extrém zenei szcénából pénteken már kora este (mondjuk: kora este!) belekezd egy várhatóan sűrű, koponyaszélesítő műsorba az amerikai Lingua Ignota a LÄRMben. Aztán maradni is érdemes, mert utána fekete ünnepet tart Black Merlin!

Még mindig péntek: olyan helyen bólogatnál könnyed house grúvokra, ahol még lehet dohányzani? Hát azt meg hogy lehet? Úgy, hogy a Skanzenklub (nyitóképünkön!) egy olyan szpot, ami valójában egy utcafrontra néző magánlakás, így a dohányzási tilalom sem vonatkozik rá – ahogyan italmérés nincs, viszont fifikás módon futároktól lehet rendelni sört, például. A társasági pöfékelés utolsó mentsvárában pénteken a Wooden Soul Crew zenél.

Vagy csak annyit mondjunk: Apparat? Igen, ennél valószínűleg több nem is kell. A 21. század egyik legemblematikusabb gépzenei producere a MüPában!

Sportcipőünnep szombaton? Októberben 12-én, tizedik alkalommal, minden eddiginél nagyobb helyszínen találkozik a magyar sneaker és streetwear társadalom, a Kicks R Good jóvoltából. Menjetek sneakert simogatni!

A Middlemist Redet szereted, és a fesztiválokat is? Akkor irány a Middlemist Red fesztiválja a Dürerben, számos ragyogó bandával, hadd irigykedjen Nyugat-Európa.

Tovább
Feed/Music

Best of SPOTS programajánló: Budapest legjobb kísérleti zenei fesztiválja egész héten, horrortechnó és Dürer-játszókert

A közelmúltban bemutattuk a Budapest SPOTS programot, aminek a lényege, hogy feltár olyan szuper helyeket, amik valamilyen jól körülhatárolható okból hozzájárulnak a főváros kulturális és közösségi pulzálásához. Ezekről a helyekről, és más, szintén jó helyekről, sőt, helyhez nem feltétlenül kötött rendezvényekről állítunk össze minden hét elején egy kisméretű programajánlót – ha esetleg még nem tudnád, hol találjon rád az éjszaka. Vagy akár már a nappal.

Tesztelnéd a befogadói attitűdödet? Az elmúlt vasárnap indult, és a következő vasárnap hajnalig tart az ország legjelentősebb experimentális zenei fesztje, a marginális és kalandos alkotásokra összpontosító UH Fest, amibe minden nap érdemes becsatlakozni, mert különböző helyszíneken lehet befizetni mindenféle elmetágításra, legyen az szellemidéző szintijáték, hűvös lo-fi punk, felajzó mutáns-perkusszív klubzene vagy alternatív módon hangolt gitárból kipréselt keserédes melankólia. Itt van minden este lefolyása egyben! Ja, és figyelem, itt lesz a holland szelektorkirálynő is:

Gondolkodás a múlt és jelen lakótelepeiről egy kedd esti kiállításon? Irány az ISBN galéria, ahol Marija Nemčenko litván művész és Tüdős Anna kurátor mutatja be a BRUT – Unalom. Tízemeletesek, üres terek és játék című könyvet és a hozzá kapcsolódó tárlatot. Ha modernizmus, brutalizmus és szovjetpanel-mániás vagy, nyilván nem lehet jobb programod a héten, főleg, hogy egyáltalán nem csak esztétikai és építészeti szempontok kerülnek majd itt felszínre.

Soulful house-ok a hét közepén kocsmakörnyezetben? Az ősrégi magyar drum & bass és egyébzenei magazin, az Impuslecreator két DJ-je, Rag és Mentalien a TELEPen csütörtökön.

Színházi előadás egy nem mindennapi erőszakos bűncselekményről, illetve egy veszélyesen félrecsúszott castingról? Védett férfiak kertje csütörtökön a Jurányiban:

Védett férfiak kertje

“Szexrabszolga lett a 2008-as Évad Férfi Táncosa” “A tinilányok elektrosokkal büntették a 40 éves ex-műugrót” “Bugyival fojtogattak és pórázon vezettek…

Sétálnál úgy, hogy közben fenntartható budapesti divatbrandekkel ismerkedsz, olyanok közreműködésével, mint a Printa, a Repertory vagy a Pink Póniló? Már meg is van az emlékezetes péntek délutánod.

One Night In New York City? Ismerős technóhimnusz szövege? Ha a válaszod igen (és a cikk nyitóképe is ismerősen villan), akkor tudod, hol a helyed pénteken, de ha nem, akkor is érdemes benevezni The Horrorist showjára a LÄRMben. Teltház van kilátásban, ezért a korai érkezés erőteljesen javasolt!

Megnéznéd, milyen az, amikor a Dürer Kert termeiből óriási szubkult-zenei játszóterek válnak? Ahol végül összefolynak a komfortzónák? Remek emberek szervezik remekelő előadókkal az AZVLM fesztivált, aminek most szombaton jön a második felvonása, művháztechnókoncert érzések eggyel magasabb szinten és sokkal több ismeretlen ismerőssel, tessék menni.

Múzeum körúti kisklub nyitóbulijára mennél, ahol fura diszkók, savak és house-hibridek bugyborékolnak majd fel? Állítsd irányvektoraidat szombaton az Ambient felé, ami ezesetben nem a zenei műfajt jelzi, hanem a hely nevét. DJ Crimson kezd majd, aztán LAU és Ruenge adja egymásnak a mixert, végül a Safety Dance és Yinna fejezi be az estét, ami idén már hajnali 5-ig tarthat!

Kortárs művészeti piacozással vezetnéd le a vasárnapot? Magyarország éves kortárs kiállítása, az Art Market Budapest közel hatezer négyzetméteren, öt kontinensről érkező 500 alkotó alkotásaival várja a Millenárisra azokat, akik nem csak legeltetnék a szemeiket, de akár haza is vinnének ezt-azt a nappali fehér falára.

Tovább
Feed/Music

Hús-vér táncosok alakulnak át digitális önmagukká Âme és Mathew Johnson videójában

Vigyázz: becsavar.

Tekintsük meg lejjebb az Ana Ofak művészeti vezetése alatt, ALYX által stylingolt, Timur Novikov és a berlini Selam X kreatívügynökség által vizuális köntösbe bújtatott, Franka Marlene Foth koreográfiájával elámító klipet, ami nem más, mint az Innervisions kiadót navigáló Dixon legújabb agyszüleményének zenei keretekbe ágyazott statementje, sőt, himnusza (a zenét magát nem ő, hanem kiadópartnere, Âme szerezte).

Ez a projekt a Transmoderna, egy, a szokásos partyvágányról letérő, célját tekintve zsigerekig ható és több művészeti-filozófiai határterületet nyaldosó bulisorozat, ami 2019 májusában debütált az ibizai Pachában, aztán tért vissza oda húsz héten át minden pénteken.

Dixon azt mondta, a Transmoderna célja

nem az, hogy valamiféle robot-romantikába merítsen meg, hanem hogy decentralizálja a kreativitást, és teret nyisson a jelen alternatív evolúcióinak.

Jelentsen ez bármit is, tesszük hozzá mi.

Mindenesetre a klip, ami elkészült, a zenével együtt tényleg más, mint amit a klubzenéktől nagy általánosságban megszoktunk, és innen a Kárpát-medencéből is díjazzuk Dixon bátorságát, hogy ezt a koncepciót egy azzal szöges ellentétben állónak tűnő mainstream klubba vitte el, bár ahogy ő fogalmazott, ez szándékos volt, mert szereti az “ellentmondásos szituációkat.”

Dixon a klipet debütáló 032c-nek azt mondta, hogy az állandóan emlegetett jövőt már meghaladtuk, hiszen benne élünk, a digitalizáció pedig szimpla eszközből az életterünkké vált, akkor is, ha még mindig hajlamosak vagyunk csupán eszközként tekinteni rá.

A Transmoderna ennek a kifejezése, a klipben pedig azt képzelték el, hogyan táncolna egy mesterséges intelligencia, ha belépne az emberi testbe – inspirációul többek között Gaspa Noé Climaxát és Jeremy Shaw I Can See Forever című pszeudo-dokufilmjét citálva, hiszen mindkettő a táncon keresztül megélt transzcendens élményről szól.

Végül a tavalyi budapesti Telekom Electronic Beats Festivalon is szédületes hömpölyögtetést bemutató Dixon még rádob egy gondolatébresztést:

“Ma már mindenki DJ. A felsővezetők nem a Mount Everestre akarnak mászni, hanem a DJ-pultba. De csak nagyon kevesen táncosok. A tánc talán az utolsó mentsvára az ellenkultúra testének.”

Tovább
Feed/Music

Ha nem követed Partiboi69 YouTube-csatornáját, akkor valamit rosszul csinálsz

Egy darab dilis ausztrál vezessen rá a hétvégére!

Nem ismerjük Partiboi69 előéletét, csak annyit látunk róla, hogy egy két lábon járó mémember, hetykén félrekent olcsó szúnyognapszemüveggel, aki mintha minimum a Worst Techno Memes Ever Facebook-csoport, a viccé avatott posztszovjet rave-fashion, a ronda New Balance cipők és egy adag ketamin szerelemgyereke lenne.

Mert bár készít például ilyen detroitias ghetto hauzokat (és lépett fel már a kultikus berlini Griessmuehlében)…

…a legerősebb tartalmai mégiscsak a YouTube-csatornáján sorakoznak.

De aki nem akárhogy akarja bemelegíteni a hétvégét, annak itt egy full DJ-szett is a bőrkabátos nagyfőnöktől. És akkor mehet a bekövetés!

Tovább
Feed/Music

Fesztivál pro tipp: erre a helyre vonulj, ha elmélyednél valami extrában

Zene vagy tematika mentén.

Pár szót szólnánk a ma este bedurranó Telekom Electronic Beats Festival legkisebb, egyben legintimebb terméről, a VOLT Lokálról (persze, ahogy a fenti képen elszpojlerezzük, nem a hang lesz intim).

Ez az a terem ugyanis, amit mindkét napon egy-egy ínyenc különlegességnek dedikálunk: pénteken az ország jelenleg legizgalmasabb műveleteket végrehajtó elektronikus zenei lemezkiadója, a Dalmata Daniel veszi át a hatalmat, ami a fémesen nyers, vagy éppen párhuzamos űrdimenziókba átlövő tánczenék és a kísérletezés közötti bizarr terepen kószál, és nem nagyon tud nem emlékezetes lenni – itt pénteken CT Kidobó, élő setuppal az egészen ritkán fellépő J Mono és Norwell, a csodásan punk Új Bála, dj-ként pedig Imre Kiss és a kiadófőnök Max Sinclair fog teríteni. De lehet, hogy téríteni!

Új Bála – BBQ [DDD03]

Here’s the first premiere from Új Bála’s ‘Kerti Parti’ EP with a video by him for the ‘BBQ’ track! You can get the same awesome party vibe like in the…

Szombaton is mindenképpen érdemes ráfordulni erre a sweet spotra a maga vörös kanapéival, Hiszen Budapest legpozitívabb küldetésű klubsorozata, a Persephone költözik be, ami különös hangsúlyt fektet arra, hogy női, queer vagy éppen színesbőrű előadókat hívjon meg (és nem mellesleg úgy tudják emelgetni a jó vibe-ot a magasba, mintha a gravitáció nem létező jelenség lenne).

Alexandr, a buliszéria alapítója egyben az OMOH-csapat tagja is, és itt megvillantja egy olyan oldalát, amit mondjuk a LÄRM keményre kerekített fekete kockájában nem tett meg:

“Szerettem volna nem csak belecsempészni a szettjeimbe a funk, soul, jazz és disco hatásokat, hanem egész estéket szentelni ezeknek a műfajoknak. Én egyébként is abban hiszek, hogy a táncolhatóság az nem a BPM számtól, a lábdobok keménységétől vagy egyáltalán azok meglététől függ egy zenében, és hogy nem öncélú dolog főidőben “lassú” zenéket is játszani.

Az ő kurációjában a dekkek mögé fog még állni a mexikói Manu Schipper és a szuperszimpi brazil Rebeca, azaz Boks is, akikkel egytől-egyig a szivárvány ezer árnyalatában játszó klubzenei ösvényekre fogunk kanyarogni.

Aki tehát leválna a nagyobb termek forgatagáról, az otthonra találhat is – javasoljuk a gyakori látogatást, mert sosem lehet tudni, hogy nem az este legemlékezetesebb történése vár-e a következő negyed órában.

 

Tovább