Feeds Archive - Electronic Beats Hungary
Feed/Music

TEB hírhozam: itt a bukaresti Telekom Electronic Beats Fesztivál, új Burial trekk, meghekkelt Radiohead, 30 éves WARP-ünnep

Egy hét jelentősebb e-zenei történései.

 • Míg mi majd ősszel, romániai kollégáink most zizzentik be éppen az éves Telekom Electronic Beats Festivalt. Akit Bukarestbe visz az élet, az ugorjon be, ha teheti, már csak azért is, mert például képviselteti magát a világ elsőszámú “technófeminista” kollektívája, a Discwoman (Volvox – a fenti képen -, UMFANG, VTSS a lineup!) a hamburgi Lehult kiadó tart showcase-bulit, és aki mondjuk nem volt tavaly nálunk a Várkert Bazárban tartott Lifestyle Marketen és azon belül a Kompakt popup kitelepülésén, az itt most pótolhat. Jegyek erre!
 • A hét híre mindenképp az, hogy valaki ellopott több minidiszknyi zenét a Radiohead-frontember Thom Yorke-tól, majd megzsarolta a zenekart, hogy ha nem fizetnek 150 ezer dollárt, akkor kiszivárogtatják az OK Computer idejéből megszerzett demófelvételeket. A Radiohead azonban nem spilázta túl, hanem lazán kirakta inkább a Bandcampre a 18 órányi (!) zenét, a bevételekből az Extinction Rebellion klímaváltozásügyi szervezetet támogatva.

 • Az amszterdami egzotikus klubzenék láncdohányos donja (vigyázat, a füstölés káros!), a Rush Hour család tagja, a nem is olyan régen a Toldit is kishíján dzsungellé alakító Young Marco öt év most júliusban után jön új nagylemezével, a Bahasával, amibe itt lehet belefülelni, éljen:
 • A súlyosbasszusos klubzene-pop hibrideket az univerzumra szabadító Shygirl bedobott egy új számot a közösbe, Sega Bodega volt a zene elkövetője, a klip meg valamiféle future-noir menőség:
 • Burial 2017 óta most hallat magáról először újra igazán, nemrég a világ elé tárta borongós-sűrű garage hibrid zenéjét, a beszédes című Claustro-t, most pedig megjött a folytatás, a merengősre rétegzett State Forest, ami tényleg lehetne egy erdő aláfestőzenéje is. Mutatjuk együtt a kettőt:

 • A kísérleti zenék legfontosabb szigetországi lemezkiadója, a WARP tisztességesen készül megünnepelni 30 éves fennállását: három napon át uralni fogják a digitális étert az NTS Radioban. Több mint száz órányi matéria Aphex Twintől, Autechrétől, Flying Lotustól, Brian Enótól, és nyilván még sokmindenkitől, nyilván sok izgalmas, talán még sosem hallott tétellel – jövő hét péntektől hétfőig, ide tessék tekerni majd!

 • Sinner címmel jelentette meg pár napja új albumát a világ leglazább house producere, a klubzenék Snoop Doggja, Moodymann, nem is akárhogy, hanem roppant stílusosan: vinyl formátumban bukkant fel Detroitban egy barbecue bulin, meg pár helyi lemezboltban. Június 21-én viszont jön digitális formában is, úgyhogy tessék figyelni! Addig meg egy megacool videó róla:
Tovább
Feed/Music

Kövesd élőben a Hotel Budapest történéseit!

Egész napos élőzés a Hotel Budapest teraszáról, és a Berlin konferencia teremből!

Két csatornán közvetítjuk a szombati eseményeket, így ha számítógépről nézitek, akkor a videó jobb alsó sarkában lévő, erre a célra szolgáló ikonra való kattintással tudtok váltani kameraképet, hogy semmiről se maradjatok le, ha esetleg nem tudtok hozzánk csatlakozni. A közvetítés 15:00 órakor indul!

Lessetek bele a szakmai programokba, vagy csak tegyétek be had szóljon a háttérben egész délután a teraszról a dj marathon.

TEB SPOTS TALKS @ BERLIN TEREM:

15:00 – 16:30 Budapest SPOTS – TEB SPOTS – Mitől lesz jó a város? sajtótájékoztató és kerekasztal-beszélgetés // Résztvevők: Szabó Béla Attila (Telekom HU Márkakommunikációs Igazgató), Barna Judit (kulturális menedzser), Horváth Renátó (Budapest Showcase Hub, eastaste), Bakonyi Alexa (színész), G. Német Dániel (Night Embassy of Budapest)

18:00 – 19:30 Éjszakai kihívások a Visegrádi országok fővárosaiban – kerekasztal-beszélgetés Pozsony, Prága és Varsó éjszakai nagyköveteivel (angol nyelven)

TERASZ:

14:00 Adis Abbé (Budapest)
15:30 Yu Su (Second Circle – Vancouver)
17:00 Suzanne Kraft (Melody As Truth / Red Light Radio – Los Angeles)
18:30 San Proper (Rush Hour / Red Light Radio – Amszterdam)
20:30 Pizza Amore (Budapest)

Tovább
Feed/Music

TEB hírhozam KÜLÖNKIADÁS: finisben a Körszállós nyáravatónk

Mondjuk, mit kell tudni róla + egyéb híreink.

Május közepén szálltunk bele az internetbe azzal, hogy a budai látkép világítótornyaként is tetszelgő, hengeres szerkezetű Hotel Budapestbe szervezünk június 8-án szombatra egy masszív nyárnyitó eseményt. Most hasznos infókkal érkezünk a holnapot illetően, úgy mint:

 • hihetetlenül eldurrant az esemény úgy felkészülésileg, mind érdeklődésileg, ami azt is jelenti, hogy mi ugyan készen állunk a tökéletes júniusi délutánra, viszont velünk együtt mindenkinek arra is fel kell készülnie, hogy sorbanállás várható. Tehát ha teheted, feltétlenül érkezz korán! A terasz befogadóképessége limitált, ezért ha megtelt, csak a távozók függvényében engedhetünk be további vendégeket. Egy ki, egy be. A nyugodt várakozás mellé javasoljuk CLUBBING playlistünk (vagy a másik kettő) hallgatását: • Ha végül sajnos mégis lemaradnál, akkor se maradj ki teljesen: ezen a felületen streamelni fogjuk a történéseket, szóval otthonról is ránézhetsz majd, mit kavar a megbokrosodott San Proper.
 • Nem kell szendvicset a zsebbe gyűrni, koreai füstös fogástól a bagelen át az ajókás paradicsomlevesig lesz minden földi jó, szóval lehet nálunk bruncholni. Bővebben erre.
 • Szintén a hotelbulihoz kapcsolódik, hogy ne feledjétek: nem csak a táncolni lehet, de okosodni is. 3 órától TEB Spot Talks néven panelbeszélgetések kezdődnek a szálloda Berlin termében mindenkit érintő témákról, úgy mint mitől lesz jó Budapest, hogyan csatornázzák be az egyes helyek a szellemiségüket a városi értékteremtésbe, és mik az éjszakai élet kihívásai manapság. Bővebben erről a Facebook-eseményben. Este 9-ig pedig a szálloda legfelső szintjére is érdemes lesz felliftezni, ahol kreatív alkotók alakítottak át szobákat egy-egy brutál tematika mentén. Ja, és a panoráma sem sovány.
 • Aki pedig este tíz óra is folytatná velünk a pulzálást, azt várjuk a Széll Kálmán tér alatti Jurányi Suterene-ben, ahol egy miniafterparti keretében Soundbank és Bronksi fog játszogatni még. Előbbitől itt egy mix, amit a Lobster Thereminnek csavart ki:

Egyéb híreink között:

 • Nem volt annál nagyobb BRÉKING a héten, hogy a derült semmiből, hat év elteltével újra aktivizálta magát az a Jai Paul, akinek ezt a bődületesen bűvöletes slágert köszönheti az univerzum. Milyen meglepő (ja nem), a két új száma is remekbe van szabva. Itt lent hallgatható, ezen az új weboldalán meg a korábban kiszivárgott albumára is rá lehet ugrani. • Négynapos fesztivált szervez a Boiler Room az angol fővárosban: a peckhami Copeland Parkban októberben négy különböző zsáner kap fókuszt, a jazz, a rap, a basszus- és a klubzenék. 20 ezer embert várnak a Nagy Vállalásra, ami persze végig lesz streamelve, a részletek még borítékban.
 • Dan Snaith, azaz Caribou másik arca, a klubosabb hangvételű Daphni új white label EP-t tol ki magából Sizzling címmel, 2017 óta ez az első friss cucca. A Paradise 1981-es Sizzling Hot című dalának újravágását itt már lehet hallgatni: • Tavasz végén elég szép szettet rakott ki a japán közönség elé Ben UFO, aki nem mellesleg két hét múlva a budai erdős hegyekben tartott Kolorádó Fesztiválon is fellép. A Resident Advisor jóvoltából ez most kikerült, érdemes rámenni füllel:
 • Amon Tobin indie rock projektbe vágja a baltáját, hoppá! Az ős-Ninja Tuner nemrég még egy társadalmi kísérletet levezénylő innovatív klippel került érdeklődésünk homlokterébe, most meg az derült ki, hogy Only Child Tyrant néven júliusban új albummal jelentkezik, ami a sajtóanyag szerint “intenzív, szögletes rockzene, acidbe mártott gépek által, és egy féktelen gyerekről szól, aki elkezdte meghallgatni a nagybátyja rocklemezeit Beefhearttól a Zeppelinen át Dick Dale-ig.” Itt lehet belehallgatni az első trekkbe:

Time to Run by Only Child Tyrant

 • Végül, ha csak egyetlen videóval akarsz megteríteni a hétvégének, akkor az Gerry Read új EP-jéről leesett franciahauz-újragondolása legyen ezzel a kaleidoszkóppornóval:
Tovább
Feed/Culture

Valaki megépítette a Berghaint Minecraftban, és szinte tökéletes a végeredmény

Virtuális Marcel Dettmann és bőrszettes macik nincsenek.

A fenti videóval végre eljött az idő, hogy az is belessen a technótemplomba, akinek eddig nem sikerült, mert egyes gonosz ajtónálló döntnökök elutasították bejárásukat. Miután a világhírű bányász-barkács videojátékban, a Minecraftban nem él a Berghain híres no photo policyje, ezért büntetlenül be lehet járni a tereit – amik egyébként tényleg kísértetiesen megidézik a valódi helyszínt, még akkor is, ha a játék korlátaiból adódóan ez egy durván leegyszerűsített változatot.

Külön tapsot érdemel a játékos azért, hogy tekintve a sziklaszigorú fotómentességet, nyilván az egész klub pusztán memóriából lett a fenti módon virtuálisan megépítve. Azt meg csak remélni merjük, hogy a Berghain nem szedeti le a videót.

Egyéb geeky posztjaink közül a 4000 százalékkal lelasított Windows 95 indítóhangról szólót javasoljuk, ami így egy mesebeli generációs ambient himnusszá alakult át.

Tovább
Feed/Music

TEB hírhozam: az angol klubok ötöde bezárt, jön az új Burial, Robert Hood kielemzi saját 25 éves minimál alaplemezét

Őrizzük a hagyományt: itt vannak az elmúlt hét hírei, amikről eddig még nem számoltunk be, de most igen.

 • Az évről évre Ibizán megrendezett International Music Summit konferencia idei beszámolójában elhangzott, hogy egyetlen év alatt 21 százalékkal csappant meg az angliai klubok száma. Ami nem hangzik túl fényesen. Összehasonlításképp: az ezt megelőző öt évben ez a visszaesés kevesebb mint egy százaléknyi volt. A jelentés szerint az okok visszavezethetők a dzsentrifikáció hatásaira éppúgy, mint a megváltozott fogyasztói szokásokra, amibe beletartoznak a randiappok, a wellnesstrendek (tehát az ismerkedési és szocializációs módokra), illetve a tény, hogy sokan inkább a fesztiválokra gyűjtögetnek klubba járás helyett.
 • Az esőterhes disztópikus poszt-dubstep donja, Burial visszatér: június 14-én jön a Claustro / State Forest EP-je, írjuk szépen be. Amíg meg nem jelenik a szajré, tekintsük meg a legendás Untrue című albumáról szóló doksifilmet:
 • A legizgalmasabb környékbeli elektronikus zenei fesztivál, az alig hat órányi autózásra található krakkói Unsound (a tavalyin ott voltunk, róla itt írtunk) bejelentette az első fellépők neveit. Holly Herndon, The Caretaker, Nazira, Paula Temple, a Gabber Modus Operandi, VTSS, JD Twitch és Objekt már biztosan ott lesz. A fesztivál 2019 őszére a Solidarityt választotta tematikának, bővebb infó errefelé.
 • Letolta a Gucci a Cruise 2020 divatshowját, aminek aláfestéseképp csodásan világvége-hangulatú indusztriál sújtást választottak. Nevezhetnénk a hét kisfilmjének is:

Gucci – Watch the Gucci Cruise 2020 fashion show live from…

Watch the Gucci Cruise 2020 fashion show live from the runway at the Capitoline Museums in Rome.

 • Ha csak egy, de egyébként négyalbumos elektró megjelenést választhatsz ebben a hónapban, akkor a texasi Cygnus új cuccára szárnyalj rá! A Machine Funk széria első etapjához itt lehet hozzáférni.
 • Idén 25 éves Robert Hood (nyitóképünkön) kilencvennégyes alapműve, a Minimal Nation. Az Underground Resistance-alapító producerlegenda egy komplett cikkben elemzi ki számról számra az albumot. Érdekes olvasmány az embertől, akit a minimáltechnó egyik alapítójának is szokás tartani.
 • Végül: raktunk új trekkeket a Spotify playlistjeinkbe, hogy legyen mit hallgatnod a hétvégén! 🙂 🙂 🙂
Tovább