Feeds Archive - Electronic Beats Hungary
Feed/Music

Nézd és hallgasd, ahogy a technótitán Ben Klock egy house felé hajló szettet játszik

Ben Klock híresen könnyen találja meg a kapcsolatot a közönséggel bármekkora térben, bármilyen viszonylatok között, ezt egyébként méltóképpen prezentálta a tavalyi budapesti Telekom Electronic Beats Festivalon is.

A Berghain-rezidens pár napja Amszterdamban kilépett a komfortzónájából, és, mennyire meglepő (spoiler: nem az!), hogy így, kevésbé hentelős zenéket játszva sem képes hibákat ejteni. Persze miért is várnánk ezt egy embertől, aki a lemezelés előtt volt már bébiszitter, grafikus, utcazenész, pultos, de még olívabogyóárus is?

 

Tovább
Feed/Music

TEB hírhozam: Four Tet teljes Coachellás szettje, új virítás a Pioneertől DJ-knek, a Plaid és Flying Lotus új albumai

Az elmúlt héten is történtek dolgok. Mondjuk, hogy mik.

 • Sokak kedvence, Mall Grab, aki Budapesten is majdnem szétszorította a Toldi falait ittjártakor, régi spanjával és egykori lakótársával (!) ad ki egy új EP-t májusban. A bűntárs Nite Fleit, és a közös számok az EBM-mel dúsított klubrobbantó fegyvertől az oldschool rave aromákon át a nyilalló szintis elektróig terjednek. Az összeset el tudjuk képzelni egy buli csúcsóráiban:
 • A Pioneer kijött egy új, hordozható, simulékony, kevesebb mint öt kilós kis kontrollerrel azokra a DJ-kre gondolva, akik egy ilyen saját szettel kelnének útra az éjszakába. Egyelőre nem tudni, mikor kerül piacra, de itt egy videó a DDJ-800 tudásáról, aminek a bevezető ára a hírek szerint 899 dollár lesz:
 • Aphex Twin Coachellás koncertjét már láthattuk egy rajongónak hála, és most itt egy másik felvétel, ami pedig Four Tet full szettjét örökítette meg ugyanonnan. (Apropó, úgy trekkel is kijött a hangokkal intelligens viszonyt ápoló angol, a Teenage Birdsong itt hallgatható.)
 • Extázis a Juharhegyen! Ez lenne a címe annak a Nathan Micay számnak, amihez most klip is készült egy lassan kibomló, visszafogott mangaképregény szellemében. Külön érdekes, hogyan kacsint vissza ez a zene a producer úr korábbi hiperszuperslágerére. Ja, egyébként a következő napban jön a szerzői lemez is a LuckyMe-nél!
 • Flying Lotus is rittyent egy új nagylemezt most májusban, öt évet kelett várni erre. A Flamagra természetesen a Warpnál érkezik majd, 27 trekkel, és olyan közreműködői gárdával, ami már látatlanban aranyat ér: Anderson Paak, George Clinton, Little Dragon, Tierra Whack, Denzel Curry, Shabazz Palaces, Thundercat, Toro Y Moi, Solange és David Lynch is feltűnik rajta. A kapcsolódó sajtóközlemény szerint az új hanganyag tartalmaz hiphopot, funkot, soult, jazzt, globáltánczenét, törzsi poliritmiákat, továbbá IDM-et és los angeles-i bólogatóst. Flying Lotus azt is elmondta róla, mindig akart egy lemezt egy képzeletbeli “tűznek, ami egy hegy tetején csücsül”, ez valósul most meg, jelentsen ez bármit is. Itt egy tüzes videó róla (a nyitóképünk is ebből van):
 • A Bandcamp bejelentette, hogy hamarosan új szolgáltatást indít a zenészeknek: vinylt nyomathatnak rajtuk keresztül a zenéiknek, úgy, hogy ne zuhanjanak az alkotók mínuszba, ami a költségeket illeti. A zenészeknek így csak a kreatív folyamattal kell törődniük, az online zenebolt meg intézi a kemény kétkezi melót, a bakelitnyomást meg a kiszállítást. Hogy hogyan működik a közösségi finanszírozású projekt, arról itt lehet olvasni bővebben.
 • Az “intelligens elektronikus zenék” egyik legrégebbi, 1991 óta működő duója, a Plaid friss stúdióalbummal jelentkezik, szám szerint a tizedikkel. A Polymer nevű cuccon várható “energikus banger”, “melodikus zsigeri ritmusok” és “méhszerű textúrák”, ahogy az a sajtóanyagban olvasható. De lehet, hogy ezek a klipek többet mondanak a június 7-én megjelenő albumnál:
 • Black Madonna remixelte Robyn egyik dalát, az eredmény egy légiesen nyári, nyáriasan légies house hupákolás. Itt vannak az elkövetők, alattuk meg az átdolgozás:

Tovább
Feed/Music

Egy rajongó levideózta Aphex Twin teljes Coachellás koncertjét, és itt meg is nézhető

Egészen jól visszaadja a hangulatot, hangulatokat.

A titokzatos ember, aki még egy magyar ember zenéjét is lejátszotta nemrég egy koncertjén, most minden popfesztivál Mekkájában, a Coachellán állt színpadra.

Ugyan koncertkörnyezetbe nehéz átültetni a klasszikus Aphex Twin-féle agyborogatást, de azért még a videón keresztül is átjön a (néha azért technóval felütött) kísérleti kaszabolás Weirdcore vizuálművész eléggé hathatós támogatásával. Ez így, együtt remélhetőleg ajtókat nyitott meg azokban a fejekben, amik elektronikus zene alatt eddig legfeljebb csak az olcsó martingarrixiánus cirkuszt értették.

A sors sajnálatos tréfája, hogy a hasonló határfeszegető gépzenék itthon is szerephez jutnak például az Ultrahang Feszt által, de ezekre az eseményekre alig párszáz ember kíváncsi – néha még annyi se. Ja igen, mert nem Aphex Twin neve szerepel a plakáton.

Tovább
Feed/Music

Furcsa dolog történik Pharrell Williams szemével a Gesaffelsteinnel közös klipben

Mármint azon túl, hogy kinyílik.

A francia Mike Lévy, azaz Gesaffelstein legutóbbi húzásairól mi is írtunk a szokásos pénteki hírcsokrunkban: rajongótábora ugyanis eléggé kiborult azon, hogy már Weeknddel, a HAIM csajtrióval és Pharrellel közös számokat adogat ki. Hiszen Gesaffelsteint éppen azért szerették meg sokan, mert a Nitzer Ebbet meg a Front 242-őt megidéző, sötéten fémes sulykolással mutatkozott be a kétezertízes évek elején.

Most az énekes fashionistával közös számához érkezett meg a videó, ami tovább borzolhatja a kedélyeket, hiszen sok érdekes ebben sem történik azon túl, hogy Pharrell fancy szemüvegekben forog, a producer úr pedig egy Tron-szerű panelen variál valamit.

Aztán történik valami Pharrell szemével, de erre is nehéz azt mondani, hogy kimozdítana bárkit a holtpontról. Persze jelentkezzen az, akit kimozdított!

De legalább megtudtuk, hogyan hangozhat az, amikor valaki a maradék lelket is ellopja a Get Luckyból.

Tovább
Feed/Music

TEB hírhozam: két női szupersztár egy DJ-szettben, Burial és Marcel Dettmann egy hajóban, bontják a Corvintetőt

Egy hét zenei történései pénteki híradónkban.

 • Mi mással kezdenénk, ha nem egy olyan műsorral, amiben a nemzetközi női DJ-divízió két titánját eresztették össze, Nina Kravizot és Helena Hauffot? Történt mindez alig egy hete a németországi TimeWarp fesztiválon, és nem mondanánk, hogy bármelyikük visszafogta volna magát: gondosan beleálltak a technózásba mindketten, bár a szettről megoszlanak a vélemények (ti is osszátok meg a sajátotokat nyugodtan a Facebook-oldalunkon).

Nina Kraviz

Nina Kraviz b2b Helena Hauff live at Time Warp 2019 ➡️ arte.tv/timewarp25

 • Jön a kitűnő angol bulifilm, az idén húsz éves Human Traffic folytatása. Az első rave-nemzedékről szóló vígjáték második része állítólag már a Brexitre is reagálni fog – nyilván rohadtul viccesen és nem szétpolitizálva. Itt az eredeti 1999-es mozi előzetese, tényleg nézze meg mindenki, aki még nem látta, ha pedig tetszik, ezt a Facebook-oldalt érdemes bekövetni a frissítésekért.
 • Oliver Ho projektje, a Broken English Club (ami, figyelem, idén nyáron a Kolorádó Fesztiválon is bemutatkozik) továbbra sem illeszti be a kegyelem fogalmát a szótárába, a White Rats II című megjelenés a producer postpunk- és deathmetal rajongását szűri át a kortárs technó filterén. Belehallgatás:
 • Szívszorító látvány, de cefetül néz ki most a szebb napokat látott Corvintető, a későbbi Corvin Club: éppen miszlikbe aprítják a klubot, ami éveken át megkerülhetetlen igazodási pont volt a budapesti klubbereknek, de tavaly egy razzia után kábítószert találtak embereknél, így lakatot tett rá az önkormányzat – ami aztán nem is került le róla. Itt lehet róla aktuális fotókat nézegetni.
 • Burial Luke Slatert remixel! Ráadásul egy ’97-es himnuszát, a Love-ot. De nem csak a borongós hibrid tánczenéiről ismert, a titokzatosságát máig sikerrel fenntartó angol producer nyúl hozzá ehhez a csodálatos hömpölygéshez, hanem Marcel Dettmann, Scuba, és Silent Servant is. Május 17-ig kell várni a remixkiadványra, amiről a Berghain-rezidens változatára már rá lehet menni füllel:
Tovább