“Hímezni tanulok és online edzős videókat nézek. Lassan meg is csinálom valamelyiket”

Mit csinálsz a karanténodban? Ezt a kérdést tesszük fel a budapesti elektronikus zenei / kreatív szcéna tagjainak. Ők pedig lelkesen válaszolnak.

Szavak: Unger András

Nem megyünk ki, mert nem megyünk ki. Ehelyett csinálunk sok minden mást. Mi a Telekom Electronic Beats portáján például zenés videóstreameket gereblyézünk össze egy-egy napos délutánra, hogy elvigyük a bulit a nappalikba, viszont az is érdekelt minket, mit csinálnak otthon azok, akik amúgy nem feltétlenül csak otthon szoktak alkotni. Íme:

Atomik (a Hidegvér és Raktaar ruhaboltok ügyvivője, dj)

“Sokat nem változtatott életünkön a karantén, eddig sem járkáltunk gyakran el otthonról, inkább bekuckózva alkotgattunk a négy fal között. Grafikus társammal, Gál Csabával gyanúgy nyomonkövetjük a világ és a divat eseményeit, ahogyan eddig. Azon törjük a fejünket éppen, hogy nyári vagy téli kollekciót tervezzünk az aktuális helyzetre reagálva, illetve grafikákat készítettünk, amivel próbáljuk otthonmaradásra késztetni az embereket, persze olykor mi is kilógunk elhagyatott, kihalt területekre pár jó fotó érdekében. Ez történt hétvégén is, amikor meguntuk az otthonlétet, és kimerészkedtünk az üres Telepre, hogy egy gyors fotózás során megörökítsük a bezártságból, eltávolodásból származó érzéseinket.”

Jaffa Surfa (producer, dj)

“Habár elbuktam pár klasszis fellépést, például egyet március 28-ra időzítve Berlinben a Wilde Renate-ban, viszonylag könnyedén viselem az itthonlétet és próbálom hasznosan tölteni ezt a kényszerpihenőt. Nekiálltam új muzsikákat farigcsálni (belehallgatás itt), folyamatosan megy a vákuumos lemezmosó gépem, ha már nagytakarítás… A ház körül is van tennivaló, habár lassan nincs már csavar amit nem húztam meg. Ma például egy legénypálma szétültetését végeztem, jövő hétre pedig az egyik ősrégi keverőm szétszedése, forrasztás, poticsere van tervben, könyvek közül pedig Szerb Antal Pendragon legendája és a Prince – The Beautiful Ones kötet forog, utóbbi nagyon szépen kivitelezett és baromi érdekes skiccekkel, képekkel, emlékekkel. Alkalmadtán tolok egy-egy live szettet az oldalamon.”

Vatsanah (dj, grafikus)

“Vasárnapi zeneírás a pasimmal. Az hoz teljesen vissza az életbe. Lehet azért, mert órákig hallgatjuk ugyanazt a loopot, akárcsak egy buliban. Amúgy én egyébként is így működöm. Introvertált is vagyok plusz freelancer grafikus. Ennek ellenére most teljesen el vagyok csúszva a napirendemmel. Szerintem sokkal többet takarítok. Végre több időm van a kedvenc beltéri hobbimra, a fermentálásra. Most pl uborka kimchit készítettem. Hogyha az otthonod a munkahelyed akkor sokkal jobban összefolyik az idő, több kontroll kell. Egyre több kreatív ötletem van, semmi nem tereli el a figyelmem. (a covidos mémek kivételével.) Virtuális jógaórák bármikor, közös Facetime ebéd a tesómmal, újabb könyvet kezdtem el olvasni, a további öt mellett, videomeetingek a barátaimmal. És macskázom!”

Hegyi Dóri ‘OHNODY’ (énekesnő, aki a nemrég általunk ajánlott új Mïus albumon is vendégszerepelt)

“Reggelente jógával kezdek, aztán főzök valamit, mielőtt olvasok vagy zenélek. Ezeket apokalipszisen kívül is csinálom, úgyhogy ez talán annyira nem izgi. Ami viszont szerintem érdekes, és most a kedvenc napi elfoglaltságom, az a kreatív lánc, amit Steve McCarthy illusztrátorral találtunk ki. Bármilyen könyvet kinyitok egy random oldalon, csukott szemmel rábökök egy szóra. Ezt megismétlem háromszor, majd a három szót elküldöm Steve-nek, aki illusztrál hozzájuk valamit. Amint készen van elküldi nekem, hogy a rajzához verset vagy gondolatot írjak. Amit aztán visszaküldök neki és ő megint illusztrál hozzá és így tovább, amíg azt nem érezzük, hogy kimerítettük az adott témát. Aztán új szavakat választok. Addig csináljuk, amíg lesz lehetőségünk találkozni egymással, a karantén végén, aztán ki akarjuk adni könyvben. Plusz napi 15 angol szót megtanulok az Oxford Dictionary-ből, mert készülök a szóbeli felsőfokúmra.”

Soundbank (a Designer Drums dj-je és promotere, a This Is Our Time kiadó társalapítója)

“Mint kezdő home officer és gyakorlott városi nyüzsgő, tudom, hogy a sima otthonülés pillanatok alatt megborítana, ezért igyekszem pár új projekttel felvértezni a hétköznapokat és párhuzamosan napi rutinokat is kialakítani. Még az őrület kezdetén gyorsan vettem például tíz társasjátékot, hogy viríthassam a játéklóvét, nyomom továbbá a 100 napig 100 jumping jack-kihívást, a mostanában kötelező növénymasszírozást és tervben van az úgy teszek, mintha érdekelne a főzés csínyja-bínyja-fázis is, meg a csókolozás. Zenei téren egyrészről belevágok a 152 éve tervezett zongora tanulásba, amennyiben a csajom türelme kitart (cserébe boxolni tanítom). Másrészről most van időm teljesen újra és átrendezni a teljes dj fegyverarzenálom – ez már hetek óta tart, és jelentem, a felénél tartok! A szelektálás nyomasztó végeláthatatlanságát pedig egy-egy elmaradt gigért cserébe felvett podcasttel szakítom meg. Egy zürichi és egy berlini éjszaka maradt el, az előbbihez már el is készült az alábbi rádiós mix.”

Mór Tirza (a Pursuit of Acid klubsorozat egyik szervezője)

“Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy most írtam a szakdolgozatom, két napja adtam le és még egy kiköltözést is sikerült mostanra időzíteni, ezért bőven volt min dolgoznom és közben nem éreztem úgy, hogy bármiből kimaradnék. Ettől függetlenül természetesen nagyon hiányzik a családom, barátaim, a Madách téren sörözgetés, még a BKV bérlet vásárlás is, és vannak mélypontjaim, de többnyire sikerül tudatosítanom magamban, hogy ez egy átmeneti állapot, aminek nem kell feltétlenül rossznak lennie, és ha nem épp azon bánkódom, hogy mikor lesz újra lehetőségem szervezni, akkor tanulom szépen kihúzni a szemhéjamat tussal, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Aztán fűszernövényeket ültetek és gondozok, hímezni tanulok, kétszer porszívozok egy nap és online edzős videókat nézek. Lehet, hogy most már lassan meg is csinálom valamelyiket.”

Andre Spends (korábban Drizzy, az mhmm alapítója-szervezője)

“Amióta karantén van, végre akad időm igazán zenéket bújni, és relatíve hangosan több órán át bömböltetni őket. A mindennapokban ez egyszerűen nem volt lehetséges az utóbbi időben. Az mhmm hangzásvilága és emberi környezete a mindennapjaimat lefedik az elmúlt hónapokban, sajnos kevés időm jut ráérősen barangolni új irányokba zeneileg. Ez egy olyan dolog, ami régóta zavart, egy kicsit úgy éreztem, elveszítettem a személyes hangomat, mivel ennyit foglalkozok objektívebben egy entitás programjaival (az mhmm olyan fellépőket hozott el eddig Budapestre, mint DJ Boring, Laurence Guy, Folamour vagy Harrison BDP –  a szerk.), így ez a zenetúrás egy csodás katarzist ad most nekem. Ezért is jött zsigerből első gondolatként a megosztanivalóra egy playlist kedvelt nótákból:

Folytatás következik, watch this space 😉