Hazai divattervezők is maszkok gyártásába fogtak

Koronastílus egy jó ügy érdekében.

Szavak: Unger András

A koronavírus-járvány minden jel szerint még huzamosabb ideig tetőtől talpig áthatja a mindennapjainkat. Ezzel fekszünk, ezzel kelünk, viszont vannak köztünk olyanok is, akik ugyan nem az egészségügyben dolgoznak, mégis sajátos eszközök vannak a kezükben, amikkel a maguk módján képesek harcolni a kórokozó terjedése ellen.

Ők skiccfüzetek, textilhalmok és varrógépek felett ülnek, azaz ültek, amíg be nem köszöntött ez a különleges új korszak – az egyébként szintén felmérhetetlen iparági károkkal szembesülő divattervezőkről van szó. Ugyan az arcmaszkok megjelenése a kifutón nem újkeletű jelenség (a 19. század végén egészségügyi célzattal megjelenő kellék a kétezertízes évek közepe óta gyarapította már a Fenditől a Bathing Ape-en át az Off White-ig számos nagynevű brand kollekcióit, a Gucci egyenesen Billie Eilishnek készített egyet a Grammy gálára), az elmúlt hónapok történései egészen új megvilágításba helyezték a fél arcot eltakaró kiegészítőt.

Megjelentek a maszkvillantó instaposztok, a divatbemutatókon is osztogatni kezdték azokat a közönségnek, a kétkezi kreatívok piacterén, az Etsyn cikkünk írásának pillanatában 25 ezernél is több találat van az arcmaszk kifejezésre.

Teljesen nyilvánvaló – és valahol elvárható is – volt, hogy sokan lesznek majd a fashionvilágban, akik nem a profitmaximalizálás missziójával a szemük előtt állnak bele a történetbe, hanem azért, mert látják, mekkora hiány van maszkokból szerte a világon, és rögtön felismerték, hogy ha valakik segíthetnek ennek leküzdésében a hivatalos gyártókon túl, akkor ők azok.

A londoni Adva márka a cseheknek kezdett gyártani maszkokat (lévén, hogy az országban ma már rendeletbe iktatták, hogy kötelező annak hordása a tömegközlekedésen, csak éppen ellátni nem sikerült velük a lakosságot), Phoebe English dizájner az Instagramon ajánlotta fel segítségét, a többszázezres követőtáborral bíró British Fashion Council is felhívást intézett a témában, és mára megjelentek a segíteni igyekvő magyarok is.

“Nem nyerészkedni akarunk és design maszkokat készíteni, egész egyszerűen a jelenlegi helyzetre reagáltunk a mi tárházunkkal”

– közölte megkeresésünkre Tomcsányi Dóri (nyitóképünk jobbján), aki most munkatársaival teljesen leállt a csinos ruhák varrásával, képességeiket a maszkgyártásba forgatva.

“A maszkok a ruhák szabásánál leesett maradék anyagokból készülnek, ezek sűrű szövésű anyagok, melyeket 4 rétegben varrunk. Azt már mindenki belátta, hogy amennyiben elhagyni kényszeredünk az otthonunkat, úgy el kell takarni a szánkat és orrunkat. Fontos, hogy a maszkot tisztán tartsuk és ez nem egy orvosi segédeszköz, tehát nem véd meg a vírus elkapásától, de arra jó, hogy a pénztárost ne köhögjük le” – tette hozzá Dóri. Mostantól aki náluk vásárol, automatikusan, ingyen kap egy ilyet.

De Maráczy Manuéla, az egyébként gyermekruhában utazó Manuela márka alapítója is gyorsan lépett. “Tizenegy évet töltöttem különböző művészeti iskolákban, csak ezt tudom csinálni, mást nem. Egy hétig vaciláltam azon, hogy elkezdjünk-e gyártani maszkokat, mert mások már mondogatták nekem. Valahogy nem tartottam etikusnak. Aztán eljött a pillanat, amikor ránéztem a bankszámlámra és a törölt rendelésekre, és mivel volt raktáron nagyon jó minőségű, 100% pamut textilünk, amit csak rakosgattunk egyik helyről a másikra, nekiálltunk a varrodával. És meglepő módon a kínálat megtalálta a keresletet és fordítva. Három embernek biztosítok munkát ebben a nagyon nehéz időszkban – aki megengedheti, az tőlem vásárol, aki pedig nem, azok remélem, megtalálják az ingyenesen elérhető maszkokat. Szerintem fő az összefogás.”

 

Sőt, már egy győri divattervező is nekiállt a maszkok gyártásának, és nem kis tételben. Ha tudsz olyanról, akik szintén a saját skilljeit állítja járványügyi szolgálatba, feltétlenül írd meg nekünk a hungary@electronicbeats.net címre!