Electronic Beats Hungary

Gábor Lázár: Hogy Aphex Twin lejátssza egy számunkat, az annak is a jele, hogy mennyire kicsi ez a világ

Ötödik EB.TV epizódunkban a külföldön egyre nagyobbakat ugró magyar producer szólal meg.

Amikor tavaly augusztusban megírta a mértékadó kortárs-urbánus zenei magazin FACT, hogy Lázár Gábor a berlini Atonal fesztiválon stabil beszédtémává lépett elő a műsora után, legkésőbb ekkor lehetett tudni, hogy valami komoly kezd formálódni körülötte.

Aztán Gábort saját szemünkkel is megnéztük a lengyelországi Unsoundon, akkor már kamerával a kézben, mert tudtuk, hogy nem mehetünk el nyilvánvaló dolgok mellett. Őt, aki tizenöt éves kora óta nyomkodja a digitális és analóg zenekészítő berendezéseket – saját szavaival: “annyi zenét hallgattam, hogy kívülről fújtam a diszkográfiákat, közben folyamatosan zenéket írtunk Mikolaival (azaz S. Olbrichttal), ittunk, dj-ztünk hányásig” – ma már olyanokkal hozzák közös nevezőre borotvaéles rave-dekonstrukciós munkái hallatán, mint hőse, Mark Fell, az ultramodernista popzenét készítő SOPHIE, vagy a hozzá hasonlóan szintén az elektronikus féltánczene mutáns szürkezónájában létező Jlin.

“Pár éve hülyének néztek az emberek meg a haverjaim is, hiszen teljesen hallgathatatlan zenét csináltam, napi átlag öt órában” – mondta nekünk Gábor, aztán megkértük arra is, hogy meséljen arról is, hogyan érett be ez a gyümölcs a 2018-as Unfold című nagylemezével, ami új fejezetet nyitott a karrierjében.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

A sterilen csillogóan brutális Unfold itt hallgatható meg teljes terjedelmében:

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

Published February 14, 2019. Words by EB.staff.